Yapılacak bir çok işimiz var ve odağımızı toplayıp işlerimizi bitiremediğimiz zamanlar çok oluyor. Peki bu zamanları yenmek için ne yapmalıyız?
Konsantrasyonu Neler Bozar?
Konsantrasyonunuzu arttırmak için öncelikle kendinize “Dikkatimi dağıtan şeyler nelerdir?” diye sorun ve boş bir sayfaya dikkatinizi bozduğunu düşündüğünüz bedensel, çevresel ve psikolojik etkenleri yazarak, kendi farkındalığınızı kazanın. Cep telefonu, yorgunluk, uykusuzluk, olumsuz düşünceler, kaygı, araya giren konuyla alakasız işler gibi bir yığın şey sayabilirsiniz. Tespit ettiğiniz etkenlerin karşısına da dikkat bozukluğunuza bağlı gelişen sorunlarınızı yazabilirsiniz.
Bu sorunlar; Detayları kaçırmak, kişileri dinlemekte zorlanmak, sürekli huzursuz hissetmek, işleri planlayamamak, planlanan işleri zamanında yapamamak, başarısızlık, atalete kapılmak gibi daha bir kaç örnekle artırabiliriz listeyi.
Bu sorunlara kapılmamak için en büyük çözüm yolumuz belirsizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. Zihnimizi tanıyarak kendimizi kontrol edebilirsek işlerimizin ve odağımızın başarı oranı o kadar artar. Peki bunun için neler yapabiliriz?
Konsantrasyon Artırma Yöntemleri
1-) Yatakta çalışmayın!
Konforlu bir yerde veya size uykuyu çağrıştıran bir yerde odaklanarak çalışmanız imkansız. Özellikle yatağınız beyniniz için bir çalışma alanı değil tam tersi bir dinlenme alanıdır. Siz yatakta çalıştıkça beyniniz dinlenme alanında olduğunu bildiği için konsantrasyonunuzu düşürecek ve zamanla uyku ve atalet basacaktır.
2-) Dağınık yerlerde çalışmamaya özen gösterin
Çalıştığınız ortamda dikkatinizi dağıtacak hiç bir etmene izin vermeyin. Bilgisayarda çalışıyorsanız eğer çalışmanız haricinde açık olan program veya sekmeler varsa kapatabilirsiniz. Masanızda sizleri anılarınıza götürecek özlem hissi gibi farklı duygu durumlara sokacak cisim ve görselleri kaldırın. Çalışma ortamınızda sadece çalışın başka bir şey yapmayın. Bu şekilde beyniniz oranın sizin çalışma yeriniz olduğunu anlayacak ve oraya geldiğinizde çalışma odağınız artacaktır.
3-) Huzursuzluk sebeplerinizi yazın
Yapacağınız şeylerden elde edeceğiniz kazanımı bir kağıda yazarak, çalışırken görebileceğiniz bir yere konumlandırın. Amaca odaklanarak çalışmak ve yaptığınız işi neden yaptığınızı sorgulayıp o neden üzerinde düşünmek, sizi motive eder. Ödüllü bir çalışma sistemi kurun. Hazırlamış olduğunuz planlara sadık kaldığınızda sevdiğiniz bir şeyi yapın veya küçük de olsa kendinize bir şey alın.
4-) İbadet veya meditasyon yapın
Günlük rutin olarak ibadet veya motivasyon yapmanız sizi sakinleştirir ve odağınızın daha net olmasını sağlar. Gün boyu sürekli iş ile meşgul olmak odağınızı büyük oranda düşürecektir. Bu nedenle güzel bir planlama ile molalar vererek kendinize vakit ayırmanız sağlıklı olacaktır.
5-) Melatonin saatlerini kaçırmayın
Melatonin bağışıklık sisteminizin güçlenmesini, stresin olumsuz etkilerinden arınmanızı ve hastalıklardan korunmanızı sağlayan bir hormondur. Akşam havanın kararmasıyla beraber artmaya başlayan melatonin hormonu, saat 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en yüksek seviyeye ulaşır. Yararlanmak için o saatler arasında mutlaka uyuyor olmanız gerekir. Vücudunuzda melatonin salınımının artması, uyuduğunuz odanın karanlık olmasına da bağlıdır. Gece lambası kullanmayın ve kalın perde tercih edin. Gün boyu verimli şekilde çalışabilmeniz, melatoninden faydalanmanızla ilişkilidir.
Çalışırken Odağın Dağılması
Konsantrasyonunuzu arttırmak için öncelikle kendinize “Dikkatimi dağıtan şeyler nelerdir?” diye sorun ve boş bir sayfaya dikkatinizi bozduğunu düşündüğünüz bedensel, çevresel ve psikolojik etkenleri yazarak, kendi farkındalığınızı kazanın. Cep telefonu, yorgunluk, uykusuzluk, olumsuz düşünceler, kaygı, araya giren konuyla alakasız işler gibi bir yığın şey sayabilirsiniz. Bu sorunların çözümü yazımızda mevcut.
YORUMLAR