Mouse'un Geçmişten Günümüze Serüveni
Mouse günümüzde kullanılan tüm bilgisayarlar için önemli bir birimdir. Mouse, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imleci kontrol eden bir bilgi giriş aygıtıdır. Modeline göre üzerinde bir veya daha fazla tuş ve tekerlek bulunabilir. Mouse, el hareketlerini mekanik, LED'li optik, lazerli optik yöntemlerle algılar ve elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgaları veya Bluetooth ile aktarabilir.
İlk bilgisayar faresi 1960’ların başında, Douglas Engelbart tarafından, Menlo Park, California’daki Stanford Araştırma Enstitüsü’nde bulunduğu sırada icat edildi. Engelbart ve ekibi o dönem grafiksel bir arayüze sahip olmayan bilgisayarların sadece klavyeden komut almasının kullanıcı için bir zorluk oluşturduğuna inanıyordu. Bu yüzden bilgisayarın farklı ve daha kolay bir şekilde kullanılabileceğini ispatlamak istediler.
1963 yılında, Douglas Engelbart ilk prototipini oluşturdu. Prototip, ahşap bir kabuk, bir düğme, bir devre kartı ve iki metal tekerlekten oluşuyordu. Douglas, ekranın X ve Y koordinatlarına göre sinyal gönderme mantığına sahip bu aygıt için 1967 yılında patent başvurusunda bulundu. 1968 yılında ise dünyaya tanıtmaya karar verdi. 1970 yılına gelindiğinde Engelbart’ın başvurusu kabul edildi. Cihazın patent ismi ise ‘’Görüntü Sistemi için X-Y Konum Göstergesi’’ idi. Douglas Engelbart cihazı arkasından çıkan kablosundan dolayı fareye benzetmiş ve konferanslarda ‘Mouse’ ismi ile tanıtmıştır.
1972 yılında Engelbart’a ilk tasarımında yardımcı olan Bill English mouse’u biraz daha geliştirerek ilk toplu mouse’u icat etti. Douglas Engelbart'ın faresinden farklı olarak, plastik malzeme kullanıldı ve tekerlekler yerine bir top kullanıldı. Fare hareket ettikçe içerisindeki top, kenarlarına dayalı ince tekerlekleri çeviriyor ve imleç her yöne hareket edebiliyordu. Bill English tarafından geliştirilen mouse, günümüzde hala kullandığımız tasarım standartlarının, örneğin tuşların yerleşim yeri ve önden çıkan kablo gibi özelliklerini içerir. Bu icat, Xerox'un ilk grafiksel kullanıcı arayüzü sunan bilgisayar sistemi PARC'ta kullanılmıştır. Toplu farenin sunduğu kullanım kolaylığı sayesinde bilgisayarların evlere girişi hızlanmış milyonlarca kişi bilgisayar sahibi olmaya başlamıştır.
1980 yılında ise Lisa M. Williams ve Robert S. Cherry tarafından ilk optik mouse icat edilmiştir. Bu yeni tasarım, topların kir toplaması ve ağırlık gibi klasik farelerin problemlerini çözüyordu. Ancak, optik farelerin yaygınlaşması maliyet ve bilgisayar bileşenlerinin yeterli olmaması nedeniyle 1998 yılına kadar gerçekleşmedi.
1983 yılında, mouse artık yaygınlaşmaya başlamıştı. O yıl, Microsoft MS-DOS programını mouse uyumlu hale getirmek için güncelledi ve ilk PC uyumlu faresini geliştirdi. Aynı zamanda, özellikle Apple, Atari ve Commodore gibi bilgisayar ve konsol üreticileri de mouse uyumlu sistemlerini piyasaya sürdüler.
Mouse, daha sonraki yıllarda fiziksel olarak çok değişmedi ancak çalışma tekniği ve fonksiyonlarında bazı gelişmeler oldu. Örneğin, mouse içindeki kaydırma tekerleği birçok firma tarafından ayrı ayrı geliştirildi, ancak Microsoft 1996 yılında duyurdu. 1990'ların sonunda ise 1980'lerde üzerinde çalışılmaya başlanan optik mouselar piyasaya sürüldü. Bu mouselar ışık kaynağı olarak LED veya fotodiyot kullanıyorlardı. 2004 yılında ise, gözle görülemeyen kızılötesi lazer kaynakları kullanılarak lazer mouselar kullanıcıya sunuldu. Bu önemli bilgisayar ekipmanı, bundan sonraki süreçte hız kesmeden gelişecek ve kablosuz modellerinden çok farklı özelliklere sahip modellerine kadar çeşitlilik gösterecekti.
YORUMLAR