Yapay Zeka Üzerine Kitap Önerileri
Yapay zeka kavramının gündelik hayatımızda sıkça kullanılmaya başlamasıyla birlikte bu kavrama yer veren kitapların da okuyucu kitlesinde bir artış olmaya başladı. Okuma listelerin de yer edinen yapay zeka kitapları konusu bakımından makineler ve robot teknolojileri gibi kavramlara da yer vermektedir. Biz de sizler için yapay zeka hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz ve yapay zekanın gelişmesi yönünde gerçekleştirilen çalışmalar üzerine yazılmış bazı kitapları sizler için listeledik.
1-Akıllı Makineler (Yazar: Ulrich Eberl)
Makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojileri hızla gelişiyor ve giderek daha fazla alanda kullanılıyor. Örneğin, makinelere yemek yapma, servis etme, araba sürme ve düşünme yetenekleri öğretiliyor. Bu gelişmeler insanlığın geleceğini nasıl etkileyecek? Akıllı bilgisayarlar ve robotlar insanlık için bir fırsat mı yoksa tehlike mi? Ulrich Eberi'nin Akıllı Makineler kitabı bu alandaki heyecan verici gelişmeleri herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatıyor. Yapay zeka çağını ve geleceğini anlamak için Akıllı Makineler kitabını okumanızı öneriyoruz.
2-Robotların Yükselişi (Yazar: Martin Ford)
Geleceğin meslekleri neler? Ne kadar sayıda iş olacak? Peki bu işlere kimler sahip olacak? Teknoloji hızlanıp da makineler kendi başlarının çaresine bakmayı öğrendikçe, daha az sayıda insana ihtiyaç olacak. Yapay zeka daha şimdiden pek çok "iyi iş"i gereksiz hale getirdi bile: Yardımcı avukatlar, gazeteciler, ofis çalışanları, hatta bilgisayar programcıları bile yerlerini yavaş yavaş robotlara ve zeki yazılımlara bırakıyorlar. İlerleme sürdükçe mavi ve beyaz yaka işler buharlaşıp uçacak; orta sınıf aileler sıkıştıkça sıkışacak. Gittikçe artan aile masrafları da cabası. Bilgi teknolojisi sayesinde bazı şeyler ucuzlasa da, özellikle eğitim ve sağlık sektörleri bu dönüşümden nasiplerini almadılar ve büyük masraf kapısı olmayı sürdürüyorlar. Bunun sonucunda muazzam bir işsizlik ve eşitsizlik dalgası yükselebilir, hatta bizzat tüketici ekonomisi çökebilir.
İşçilere daha iyi eğitim vermek gibi eskiden teknolojik yıkıma deva olmuş çözümler de bundan böyle işe yaramayacak. Gelecek büyük çaplı refah mı, yoksa korkunç bir eşitsizlik ve ekonomik güvensizlik mi getirecek? Bu sorunun cevabını bugün verip rotamızı belirlemek zorundayız. Robotların Yükselişi teknolojinin hızlanmasının bizim ve çocuklarımız için doğuracağı ekonomik sonuçları anlamamız için zorunlu okuma kitabı niteliğinde.
3- Yapay Zeka Çağı (Yazar: Byron Reese)
Byron Reese'nin Yapay Zekâ Çağı kitabı, insanlığın yapay zekâ çağına uzanan uzun ve meşakkatli geçmişini incelemeye başlar ve insanlık adına kazanılan bütün savaşlardan ve geçilen yollardan sonra günümüze, bilgisayarların ve makinelerin çağına gelir. Kitap, yapay zekânın insanlar için hangi anlama geldiğini tartışmakla kalmaz, aynı zamanda okurların önyargılarına meydan okur. Kitap hem eğlenceli hem de ilgi çekici bir şekilde yapay zekânın yolculuğunu okuyuculara sunar.
4- Yaşam 3.0 (Yazar: Max Tegmark)
Yapay zeka teknolojisi hızla gelişiyor ve gelecekte nasıl olacağı konusunda birçok soru ve endişe var. Süper zekâ bizim kölemiz mi yoksa efendimiz mi olacak? MIT Profesörü Max Tegmark'ın Yapay Zekâ kitabı, yapay zeka üzerine var olan son tartışmaları ve gelecekteki etkilerini incelemeye odaklanmaktadır. Kitap, efsaneleri gerçeklerden, ütopyaları distopyalardan ayırarak, yapay zeka suç, savaş, adalet, iş gücü, toplum ve insan olma duygumuz gibi konuları nasıl etkileyeceğini araştırır. Yapay zeka yükselişi diğer tüm teknolojilerden daha fazla geleceğimizi şekillendirme potansiyeline sahiptir ve bu yüzden bu konunun anlaşılması önemlidir. Nasıl bir gelecek istiyorsunuz? Bu kitap, çağımızın belki de en önemli tartışmasına katılmanıza imkân veriyor. Tüm bakış açılarına yer verirken, süper zekâ, anlam, bilinç ve evrendeki yaşamın fiziksel sınırları gibi en radikal konulara değinmekten kaçınmıyor.
5- Yapay (Geri) Zeka (Yazar: Meredith Broussard)
Meredith Broussard'ın Yapay (Geri) Zekâ kitabı, bilgisayarların hayatın her alanında kullanılmasına rağmen, kimi zaman nasıl kötü tasarlanmış sistemlere dönüştüğünü ele alır. Gazeteci ve yazılım geliştirici Broussard, teknolojinin kullanımının bir sınırı olması gerektiğine inanmaktadır. Kitap, bilgisayarların her zaman doğru kararı vermediğini anlamak ve teknolojinin sınırlarını öğrenmek için önemli bir kaynaktır.
6- Makinenin Kalbi (Yazar: Richard Yonck)
Makineler gerçekten hissedebilir ve kontrolümüzden çıkarlarsa neler olabileceğine dair insanlarda daha şimdiden derin bir kaygı var. Bu kaygıları anlamak, gerçekleşme olasılıklarına ilişkin bilgiyle derinleşmiş görüşlerle ufkumuzu açmak ve insanoğlu ile teknolojinin etkileşim kuracakları yeni ve kaçınılmaz yolları incelemek için Makinenin Kalbi, mutlaka okunması gereken bir kaynak.
7- Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız? (Yazar: Malcolm Frank, Ben Pring, Paul Roehrig)
Ünlü danışmanlık firması Cognizant-Center for the Future of Work’ün liderleri Malcolm Frank, Paul Roehrig ve Benjamin Pring, Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız’da dünyanın önde gelen şirketleriyle yaptıkları çalışma ve araştırmalar sayesinde geliştirdikleri AHEAD modelini anlatıyor, işinizde uygulayabileceğiniz akılcı ve uygulanabilir önerilerde bulunuyorlar.
Sadece teknoloji alanında değil hangi sektörde olursanız olun, ister kurumsal bir şirkette çalışın, ister kendi işinizi yapın, Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız yeni dijital çağda ayakta kalmak ve bir adım öne geçmek için rehberiniz olacak.
YORUMLAR